Huurwoningen op Urk zijn schaars. Patrimonium wil de vrijkomende woningen zo goed mogelijk verdelen over de huishoudens die een woning zoeken. Daarbij is onder andere het inkomen en huishoudgrootte van de woningzoekende van belang en de huurprijs van de huurwoning. Uiteraard is de lengte van de zoekduur naar een andere woning ook een bepalende factor om de vrije woningen te verdelen.
Er kan zich een noodsituatie voordoen dat er met spoed een woning nodig is. Als er geen andere oplossing is, dan is het in sommige gevallen mogelijk dat Patrimonium met voorrang een woning toewijst. Voor deze noodgevallen heeft Patrimonium samen met de Gemeente Urk en het Maatschappelijk Werk regels opgesteld (het urgentiebeleid).
U vraagt zich af of u van Patrimonium voorrang kunt krijgen op een woning vanwege een noodsituatie?
De indicatie om voorrang (urgentie) te krijgen op een huurwoning van Patrimonium vindt plaats op grond van een medische reden of een sociaal-maatschappelijke reden. De beoordeling wordt niet gedaan door Patrimonium, maar door de gemeente of het Maatschappelijk Werk.
De gemeente beoordeelt een aanvraag met een medische reden. Het Maatschappelijk Werk beoordeelt een aanvraag met een sociaal maatschappelijke reden.
Het is belangrijk dat u eerst zelf het urgentiebeleid van Patrimonium goed doorleest. Vul daarna voor uzelf het stroomschema in om te zien of u een aanvraagformulier voor een verwijsbrief bij Patrimonium kunt aanvragen.
Klik hier voor het stroomschema.
De urgentiehouder hoeft niet meer te reageren op woningen van het periodieke woningaanbod. Doet de urgentiehouder dat toch, dan leiden die reacties niet tot een voorrangspositie op de overige woningzoekenden.
Op basis van uw gegevens wordt door Patrimonium een eerste inschatting gemaakt of u in aanmerking komt voor een medische indicatie.
Wanneer een belemmering in uw woonsituatie kan worden opgelost met een woningaanpassing (bijvoorbeeld een traplift, badkameraanpassing, uit- of verbouw van de woning) dan wordt u verwezen naar de afdeling Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) van de gemeente Urk. Een klantmanager WMO gaat samen met u kijken of een woningaanpassing een oplossing kan bieden. Wanneer de belemmering in uw woning kan worden opgelost met een woningaanpassing dan komt u niet in aanmerking voor medische urgentie.
Wanneer u mogelijk in aanmerking komt voor een medische urgentie dan wordt u ook doorverwezen naar de WMO van de gemeente Urk. Een onafhankelijk medisch adviseur gaat uw situatie beoordelen. Afhankelijk van de uitkomst van dat onderzoek besluit de WMO tot het al dan niet toekennen van een indicatie gelijkvloers wonen. Deze leidt bij Patrimonium tot een medische urgentie. De kosten voor het medisch onderzoek komen voor rekening van de gemeente.
De sociaal/maatschappelijke indicatie wordt behandeld door de afdeling Maatschappelijk Werk van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL). De urgentiecommissie van ZONL beoordeelt en toetst de situatie van de aanvrager. De bevindingen van de urgentiecommissie zijn bepalend voor het al dan niet toekennen van een sociale indicatie en een urgentie. Het niet toekennen van een indicatie leidt niet tot terugbetaling van de consultkosten.
Toekenning van een urgentie vindt uitsluitend plaats indien aan alle onderstaande voorwaarden wordt voldaan:
Dakloosheid ten gevolge van brand, waardoor de huidige woning voor langere tijd onbewoonbaar is en er geen andere mogelijkheden voor (tijdelijke) huisvesting aanwezig zijn, wordt indien mogelijk (beschikbaar zijn van een woning) direct opgelost zonder dat er sprake is van een urgentieaanvraag.
Uiteraard zijn er diverse klachten, problemen of situaties die duidelijk in verband staan met de woonsituatie zonder dat er sprake hoeft te zijn van directe noodzaak. In deze gevallen komt men in beginsel niet in aanmerking voor een urgentie. Enkele voorbeelden wanneer geen indicatie en urgentie verkregen wordt: